Twan Akkers

MSc Human Resources. HR system consultant @ Sympa.

Gepubliceerd op 14-01-2016

2016-01-14

Manuel Noriega

betekenis & definitie

Manuel Noriega (11 februari 1934) is een voormalig politicus en militair leider uit Panama. Hij was de militair dictator van Panama tussen 1983 en 1989, totdat hij afgezet werd tijdens de invasie van Panama (Operation Just Cause).

Noriega werkte tot kort voor de Amerikaanse invasie nog nauw samen met de CIA. Naast het feit dat hij veel informatie doorspeelde aan de CIA, onder andere over Pablo Escobar en drugskartels in Zuid-Amerika, was hij ook een doorvoerluik van geld, militaire uitrusting en wapens bedoeld voor Amerikaanse (geheime) krachten in Centraal- en Zuid-Amerika.

Manuel Noriega vervulde een ware dubbelrol. Hij werd namelijk ook gezien als een drugscrimineel, die plek bood aan kartels om cocaïne door te sluizen naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse inlichtingendiensten waren hiervan op de hoogte maar vonden Noriega een te belangrijke bron van informatie en mogelijkheden om hem hier voor te vervolgen.

In 1988 werd Noriega in de Verenigde Staten aangeklaagd voor drugstransport. Vlak na de Amerikaanse invasie van Panama in 1889, waar hij werd afgezet als leider en door de Amerikanen als krijgsgevangene beschouwd werd, werd hij beschuldigd van drugstransport, ''racketeering'' (een Amerikaanse term voor het aanbieden van oplossingen voor problemen die iemand zelf maakt, vaak geassocieerd met de georganiseerde misdaad) en het witwassen van geld. Op 16 september 1992 werd hij veroordeeld tot 40 jaar cel.

In september 2007 eindigde zijn gevangenisstraf in de Verenigde Staten door een uitleveringsverzoek van Frankrijk, waar hij veroordeeld werd tot 7 jaar gevangenisstraf voor moord en witwassen. In 2011 werd hij uitgeleverd aan Panama, waar hij nog een gevangenisstraf van 20 jaar moet uitzitten.