Twan Akkers

MSc Human Resources. HR system consultant @ Sympa.

Gepubliceerd op 15-01-2016

2016-01-15

Luis Carlos Gálan

betekenis & definitie

Luis Carlos Gálan (1943 – 1989) was een Colombiaanse politicus en later presidentskandidaat. Hij was mateloos populair bij het Colombiaanse volk. Hij was het geweld door de kartels zat en besloot zich uit te spreken voor een uitleveringsverdrag met de VS. Hij werd uiteindelijk geliquideerd in opdracht van Pablo Escobar.

Gálan werd op 28 september 1943 geboren in Bucaramanga, Colombia. Hij studeerde rechtsgeleerdheid en economie aan de universiteit van Bogotá. In 1965 studeerde hij af en werd hij journalist. Hij werkte voor de krant El Tiempo.

Op voorspraak van toenmalig president Misael Pistrana werd Gálan minister van Onderwijs. Gálan was liberaal en kwam met een progressief en sociaal beleid op de proppen maar dit mislukte. In 1972 werd hij ambassadeur in Italië en twee jaar later werd hij Colombiaans vertegenwoordiger bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (de FAO). Later werd hij gekozen voor een plek in de Senaat van Colombia.

Toen Pablo Escobar en zijn Medellínkartel steeds meer dood en verderf zaaiden en corruptie in overheidskringen zijn hoogtijdagen vierde, was Gálan het zat. Hij richtte in 1979 zijn eigen partij (Nuevo Liberalismo) op en stelde zich in 1981 verkiesbaar voor het presidentschap. Hij verloor. Veel mensen namen het hem kwalijk dat hij zich had afgescheiden van zijn voormalige politieke partij, de Liberale Partij. Uiteindelijk keerde hij hier in 1986 terug.

Gálan was het drugsgeweld inmiddels zo zat dat hij zich kandidaat stelde voor de verkiezingen van 1990. Hij wilde harder optreden tegen de kartels en een uitleveringsverdrag sluiten met Amerika. In de peilingen behaalde Gálan zo’n 60% van de stemmen.

Luis Carlos Gálan ontving steeds meer doodsbedreigingen, met name afkomstig van de verschillende drugskartels. Ondanks de voorzorgsmaatregelen werd Gálan bij het betreden van een podium op 18 augustus 1989 neergeschoten met een machinegeweer. Hij was op slag dood.