Louis Theroux betekenis & definitie

Louis Theroux is een documentairemaker die werkt voor de BBC. In Nederland worden zijn documentaires uitgezonden door de VPRO. Theroux werd geboren in Singapore (20 mei 1970) maar heeft de Britse en Amerikaanse nationaliteit.

Louis Theroux is de jongste zoon van schrijver Paul Theroux. Louis' broer Marcel is schrijver en televisiepresentator, terwijl zijn neef Justin Theroux acteur is (speelde o.a. in Miami Vice & Wanderlust, verloofd met Jennifer Aniston). Louis Theroux woont in Londen, is getrouwd met Nancy Strang en heeft twee zoons: Albert en Frederick.

Louis Theroux werd vooral bekend door zijn documentaire 'Louis Theroux' Weird Weekends' (1998 - 2000), waarin hij mensen opzocht waarmee hij normaal gesproken niet snel in contact zou komen. Het ging daarbij vaak om mensen met ongewone denk- of leefwijzen. Theroux is dan ook befaamd om zijn zoektochten naar het menselijke aspect in bizarre, vaak rechtlijnige, maar ook kromme en oppervlakkige subculturen. In zijn documentaires heeft hij vaak aandacht voor mensen uit subculturen, waarvan het bestaan niet bekend was of waar met een scheve blik naar gekeken wordt. Zo heeft hij de laatste jaren onder andere documentaires gemaakt over pedofielen en hun behandeling, leden van de omstreden Westboro Baptist Church en transgenders.

Op dit moment is Theroux bezig met een documentaire over de Scientology kerk (Stairway to Heaven: Louis Theroux and the Church of Scientology). Deze kerk maakte onlangs bekend om als reactie hierop ook een documentaire over Theroux te gaan maken.

Theroux schreef in 2005 ook een boek: The Call of the Weird. In dit boek bezoekt en beschrijft hij jaren later de mensen die onderwerp van gesprek waren in zijn eerdere documentaires.

In 2001 en 2002 won Theroux een British Academy Television Award.

Gepubliceerd op 16-05-2015