Los Pepes betekenis & definitie

Los Pepes, een afkorting voor Perseguidos por Pablo Escobar (Nederlands: Vervolgd door Pablo Escobar), was een groep burgerwachten en paramilitairen. De groep was samengesteld door mensen die jacht maakten op drugsbaas Pablo Escobar. Het werd geleid door Don Berna en Fidel Castaño die beiden nog voor Escobar gewerkt hadden.

Los Pepes ontketende begin jaren 90 van de vorige eeuw een kleinschalige oorlog tegen het Medellínkartel van Pablo Escobar. Het doel was om Escobar uit te schakelen en het kartel te ontwrichten.

De naam van deze groep is redelijk misleidend. Hoewel de naam doet vermoeden dat de leden allemaal slachtoffers waren van Pablo Escobar, bestond zij voornamelijk uit drugsdealers en leden van het Cali kartel. Slechts een aantal leden waren daadwerkelijk slachtoffer van Escobars praktijken. De groep was opgericht door het Cali kartel, in samenwerking met de gebroeders Castaño (Carlos, Vicente en Fidel, leiders van een extreemrechtse paramilitaire groep) en enkele onbekende personen (naar alle waarschijnlijkheid ook de DEA of CIA). Ook is altijd beweerd dat Los Pepes contacten had binnen Search Bloc, waarvan zij informatie kregen omtrent het reilen en zeilen van Pablo Escobar.

Los Pepes vermoordden verschillende mensen in eerste instantie anoniem. Later werd gekozen om in de publiciteit te treden als jagers van Escobar. Zo vermoordden ze veel laaggeplaatste leden van het Medellínkartel, ieder met een boodschap aan Escobar om hun nek of middel. De lichamen werden gevonden door heel Medelllín. Het bleek een gecoördineerd bloedbad te zijn van mensen die maar één ding gemeen hadden: Pablo Escobar. Ook loofden Los Pepes beloningen uit voor informatie over Escobar.

Uiteindelijk had Escobar meer angst voor Los Pepes dan hij ooit gehad had voor de regeringstroepen. Toch was het Search Bloc die hem daadwerkelijk te pakken kreeg. Los Pepes viel uiteindelijk uiteen.

Gepubliceerd op 21-10-2016