Lifetime employability betekenis & definitie

Lifetime employability is het verschijnsel dat mensen zich constant (moeten) blijven ontwikkelen op het gebied van kennis en vaardigheden. Zelfsturing met betrekking tot het eigen carrièreverloop staat hierbij centraal. Het is zeer nauw verbonden met duurzame inzetbaarheid.

Lifetime employability is letterlijk de levenslange inzetbaarheid en staat haaks op het begrip lifetime employement. Vroeger was de arbeidsrelatie gericht op de lange termijn. De werkgever had een zorgplicht om de werknemer binnen de organisatie aan het werk te houden, waardoor werknemers hun inkomenszekerheid ontleenden aan een levenslange carrière bij hetzelfde bedrijf. De vanzelfsprekendheid dat de werkgever voor de werknemer zorgt is echter aan het veranderen.

Tegenwoordig zoek je als werknemer niet per se de zekerheid van één werkgever voor een heel leven, maar de zekerheid om een leven lang werk te hebben dat bij je past. Dit leidt ertoe dat werknemers tegenwoordig meerdere werkgevers in hun loopbaan hebben. Door je als werknemer constant te blijven ontwikkelen, zorg je ervoor dat je voor een werkgever inzetbaar en aantrekkelijk bent en blijft.