La Catedral betekenis & definitie

La Catedral (of: Hotel Escobar, Club Medellín) is de naam van de gevangenis die gebouwd werd door drugsbaron Pablo Escobar. Op deze manier voorkwam Escobar dat hij in een ellendige cel in Bogotá terecht zou komen en dat hij aan de Verenigde Staten uitgeleverd zou worden.

Toen Escobar in 1991 een overeenkomst sloot met de Colombiaanse regering om zich over te geven, was een van de voorwaarden dat hij zijn gevangenisstraf mocht uitzitten in zijn eigen gevangenis. In de gevangenis, die uitkeek over de stad Medellín in Colombia, zou hij zijn 5 jaar durende straf uitzitten en

Naast het feit dat Escobar zijn straf in La Catedral mocht uitzitten, mochten hij ook kiezen wie hem bewaakten en wie er bij hem in de gevangenis verbleven. Uiteindelijk bleek het meer op een beschermde omgeving waar Escobar en zijn compagnons veilig waren voor aanslagen en liquidaties dan op een echte gevangenis.

De gevangenis werd ook wel Hotel Escobar of Club Medellín genoemd, vanwege de luxe die aanwezig was. Zo was er een compleet voetbalveld, een jacuzzi, een bar en een telescoop, waarmee hij altijd zijn familie kon bekijken die verderop in de stad woonden.

Hoewel de Colombiaans regering een oogje dichtkneep toen men hoorde dat de drugshandel vanuit La Catedral gewoon doorging, konden zij niet langer aan de zijlijn blijven staan toen bekend werd dat Escobar vier van zijn compagnons had gemarteld en vermoord in de gevangenis. Nadat hij de opdracht om te verhuizen naar een reguliere gevangenis naast zich neerlegde, bestormde overheidstroepen de gevangenis. Escobar bleek echter allang gevlogen te zijn.

Gepubliceerd op 15-01-2016