Wat is de betekenis van karamelliseren?

2024-03-29
Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Karamelliseren

Karamelliseren is het verwarmen van suiker tot maximaal 170 °C. Door suiker op te warmen verkleurt het en worden de smaak-, kleur- en geureigenschappen van de suiker veranderd. Uit gesmolten suiker ontstaat karamel, dat na afkoeling weer hard wordt. Karamelliseren gebeurt vaak met kristalsuiker en een steelpan met een dikke bodem. De suiker kan...

2024-03-29
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

karamelliseren

karamelliseren - Werkwoord 1. ergatief door verhitting, suiker omzetten tot karamel Het gekaramelliseerd mengsel was aangebrand.

2024-03-29
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Karamelliseren

[Fr. caraméliser] suiker droog verhitten tot ca. 140 °C.