Juárezkartel betekenis & definitie

Het Juárezkartel, of de Gouden Triangelalliantie, is een drugskartel uit Mexico. De oorsprong van het kartel ligt in de stad Ciudad Juárez en werd opgericht in de jaren '70. Bekende leider was Vicente Carrillo Fuentes, hij volgde zijn broer op nadat deze overleed tijdens plastische chirurgie in 1997.

Het Juárezkartel was ooit een van de grootste en machtigste kartels van Mexico en zelfs van het Amerikaanse continent. Vicente Carrillo Fuentes was de langstzittende leider. Later werd met onder andere het Sinaloakartel de Gouden Triangelalliantie gevormd (genoemd naar de triangel van regio's: Chihuahua, Sinaloa en Durango), waarmee men de invloed op het gebied wilde aangeven. Toen Joaquín ''El Chapo'' Guzmán weigerde om het Juárezkartel te betalen voor de smokkelroutes, kwam de triangelalliantie te vervallen.

Het kartel gebruikte hun gewapende tak, La Línea (bestaand uit huidige en voormalige corrupte politieagenten), en een straatbende (de Barrio Azteca) om hun vijanden te laten executeren. Het Juárezkartel stond bekend om de onthoofdingen, het verminken van lijken en het dumpen daarvan in publieke plaatsen. Allemaal om hun vijanden en de bevolking te intimideren.

Het kartel was de grote concurrent van het Tijuanakartel maar dankzij de opkomst van het Sinaloakartel en het Golfkartel hebben beide kartels grote delen van hun macht verloren. Toch verdient het Juárezkartel volgens de DEA nog steeds 200 miljoen dollar per week. Tegenwoordig staat het kartel bekend als ''Het Nieuwe Juárezkartel'' en werkt het samen met het Tijuanakartel, Los Zetas en het Beltrán-Leyva kartel.

Het Juárezkartel was eigenaar van het beruchte ''Huis Des Doods'' waar gevangenen werden gemarteld en gedood. In 2004 kwam de overheid achter het bestaan van dit huis en werd er een massagraf ontdekt.

Vicente Carrillo Fuentes ging in 2013 met pensioen vanwege ziekte. Zijn broer Alberto Carrillo Fuentes nam het over maar werd in 2013 gearresteerd.

Gepubliceerd op 11-04-2016