Jon Roberts betekenis & definitie

Jon Pernell Roberts, was een Amerikaanse drugshandelaar en partner van het Medellínkartel. Hij was met name actief in het gebied van Miami in de jaren ’70 en ’80. Daarvoor was hij lid van een jeugdbende en lid van de Italiaanse maffia in New York.

Roberts’ Italiaanse vader zat zelf ook in het criminele milieu. Geweld werd hem met de paplepel ingegoten en op zijn zevende was hij getuige van zijn eerste moord. Hij zat bij een jeugdbende en om een lange gevangenis te ontlopen (naar verluidt had hij een iemand ontvoerd en/of vermoord) vertrok hij voor militaire dienst naar Vietnam.

Na zijn militaire dienst kwam hij terecht bij de Italiaanse maffia in New York en beheerde hij een aantal nachtclubs. Maar nadat het geweld daar toenam en een van zijn partners vermoord gevonden werd, vluchtte hij naar Miami. In Miami kwam hij via zijn vriendin in contact met Mickey Munday, die hem in contact bracht met iemand van het Medellínkartel. Roberts ging werken voor het Medellínkartel en stond in nauw contact met Max Mermelstein, die de transport en handel van cocaïne van Colombia naar Miami managede. Roberts regelde schuilplaatsen waar ze de coke en het geld konden verstoppen, en zorgde voor een stijging van de omzet door zijn vele contacten. Naar verluid heeft Roberts meer dan 100 miljoen dollar verdiend in deze periode. Zo’n vijftig miljoen daarvan gaf hij uit aan auto’s, feesten, vastgoed en renpaarden.

In 1985 werd Mermelstein opgepakt door de DEA. In ruil voor strafvermindering getuigde hij tegen Roberts en het Medellínkartel. Roberts werd opgepakt en veroordeeld voor 11 jaar cel. In 2000 kwam hij vrij. Er gaan geruchten dat hij nog als informant voor de politie werkzaam was. Op 28 december 2011 stierf hij op 63-jarige leeftijd aan kanker.

Gepubliceerd op 05-01-2017