John Jairo Velásquez betekenis & definitie

John Jairo Velásquez, bijnaam Popeye, werkte vanaf zijn 18e voor de Colombiaanse drugsbaas Pablo Escobar. Hij werkte zich omhoog en werd de door Escobaar meest vertrouwde en loyale huurmoordenaar die hij in zijn bestand had.

John Jairo Velásquez wilde vroeger altijd politieagent worden. Later probeerde hij het bij de marine, maar het gebrek aan wapens, glamour en oorlog verveelde hem. Toen hij zijn vriendin Pinina ontmoette, die voor Escobar werkte, rolde hij in het kartel van Escobar. Op 18-jarige leeftijd pleegde hij zijn eerste moord. Een buschauffeur in Medellín (die de moeder van een vriend van Escobar niet had geholpen toen ze uit de bus viel en later overleed) was het slachtoffer.

Vanuit hier werd hij ‘’head operations’’ voor Pablo Escobar. Toen Popeye in 1992 werd gearresteerd had hij zo’n 250 moorden op zijn geweten, onder andere de moord op zijn eigen vriendin. Daarnaast heeft hij opdracht gegeven tot het vermoorden van zo’n 3.000 mensen. Hij liet 250 autobommen afgaan in Cali, Medellín en Bogotá en organiseerde tientallen ontvoeringen van journalisten, politici, overheidsfunctionarissen en hun familie, waaronder die van Andres Pastrana (een presidentskandidaat) en het neefje van de huidige president van Colombia, Juan Manuel Santos.

Popeye wordt ook gelinkt aan de aanslag op presidentskandidaat Luis Carlos Gálan in 1990 en aan de bomaanslag in 1989 op het toestel van American Airlines, waarbij 109 personen omkwamen. Doel van deze aanslag was presidentskandidaat César Gaviria, die echter niet op het toestel was gestapt.

Popeye is in verschillende gevangenissen ontsnapt aan een moordaanslag. Hierna besloot hij samen te werken met de Colombiaanse overheid. Na 22 jaar gevangenisstraf kwam John Jairo Velásquez in augustus 2014 vrij. Hij schatte de kans om geliquideerd te worden op zo’n 80 procent.

Gepubliceerd op 14-01-2016