Twan Akkers

MSc Human Resources

Gepubliceerd op 11-02-2021

Jobhopper

betekenis & definitie

Een jobhopper is een persoon die veel van baan verandert. Lang was het zo dat mensen hun leven lang bij dezelfde werkgever werkten (lifetime employment). Tegenwoordig wisselen mensen steeds vaker en steeds sneller van baan. Een jobhopper heeft echter wel steeds meer een negatieve bijklank gekregen.

Bij het zien van een ''jobhop-cv'' kan het zijn dat potentiële werkgevers vraagtekens zetten bij het aantal voormalig werkgevers dat iemand heeft gehad. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand niet goed functioneerde en telkens werd weggestuurd bij vorige werkgevers. Maar aan de andere kant is iemand misschien wel heel ondernemend en kan hij/zij niet langer dan één/twee jaar bij een werkgever blijven. Dan kan een jobhopper wel degelijk grote waarde hebben voor de organisatie en productiever zijn dan iemand die al dertig jaar uit angst of veiligheid op zijn plek blijft. Vaak zien werkgevers stabiliteit en loyaliteit nog altijd als een groot goed. Een echte jobhopper zal een potentiële werkgever dus extra goed moeten overtuigen in een sollicitatie(gesprek). Een goed verhaal kan daarbij zeker helpen.

Tijdens de crisis daalde het aantal jobhoppers drastisch. Onzekere tijden en de stijgende werkloosheid maakten het minder aantrekkelijk om van baan te veranderen. Tegenwoordig komt het echter steeds vaker voor en het is de verwachting dat in de toekomst veel meer jobhoppers op de arbeidsmarkt aanwezig zullen zijn.