Insecure overachiever betekenis & definitie

Een insecure overachiever is een relatief jonge (vaak tussen de 25 - 35 jaar), hoogopgeleide werknemer waarvan het belangrijkste doel is om geen fouten te maken. Deze werknemer gaat bij iedere taak voor een 10, terwijl de taak ook makkelijk afgedaan had kunnen worden met een 6.

Een Nederlandse term voor deze insecure overachiever is er niet. Vrij vertaald zijn het onzekere, hele ambitieuze, harde werkers die zichzelf en anderen willen overtreffen. Deze groep werknemers is hierdoor extreem gevoelig voor burn-out gerelateerde klachten. Een insecure overachiever is geen duurzame kracht en zal, tenzij deze persoon wil veranderen, moeite hebben om geluk, balans en blijvend succes in hun (werkende) leven te vinden.

Een insecure overachiever heeft altijd het gevoel dat iets beter kan en wil zichzelf dan ook altijd bewijzen tegenover de buitenwacht (collega's, de organisatie etc.). Van buiten lijken deze werknemers misschien zelfverzekerd (hoge opleiding, mooi cv) maar van binnen is er altijd een strijd gaande met de onzekerheid. Insecure overachievers zijn vaak trots op hun karakter. De paradox is echter dat de tevredenheid en beloningen nooit genoeg zullen zijn. Dit verklaart ook waarom een insecure overachiever moeite heeft met het vinden van geluk en voldoening. Men wil altijd beter zijn dan anderen en dit zorgt voor een vicieuze cirkel.

Bepaalde organisaties, zoals consultantbureau McKinsey, zijn altijd opzoek naar insecure overachievers. Zij zoeken de meest ambitieuze en onzekere werknemers, in de hoop dat zij zich bij klanten verder kunnen ontwikkelen. Insecure overachievers streven altijd naar het beste en het hoogste, een goede eigenschap voor een consultant.

Toch wordt de term insecure overachiever meestal negatief geassocieerd. Stress en burn-out gerelateerde klachten komen veel voor bij deze groep werknemers. Als leidinggevende grenzen stellen is hierbij heel belangrijk.