Twan Akkers

MSc Human Resources

Gepubliceerd op 31-01-2016

Infobesitas

betekenis & definitie

Infobesitas is evenals obesitas (overgewicht) een ziekte. Het is de obsessieve neiging om telkens weer op zoek te gaan naar nieuwe informatie. De oorzaak ligt in de overvloed aan informatie die men binnenkrijgt. Bekende klachten zijn vermoeidheid, slaaptekort en concentratieproblemen.

Infobesitas is een analogie van de term obesitas (overgewicht) en is een betrekkelijk nieuwe ziekte, met name onder jongeren. Het kenmerkt zich door de ''peer pressure'' (sociale druk): bang om iets te missen wat zich afspeelt onder jouw vrienden en er niet bij te horen/niet over mee te kunnen praten.

Elke dag krijgt een mens een bepaalde mate aan informatie binnen en verwerkt dit vervolgens. Het brein heeft echter een grens voor hoeveel informatie het kan opnemen en verwerken. Wanneer mensen teveel informatie binnenkrijgen kan dit leiden tot zowel fysieke als mentale klachten. Daarnaast ligt verslaving op de loer: het constant de informatiehonger willen bevredigen, vanuit de angst om iets te missen.

Met name dankzij de sociale media, het internet en de mobiele telefoon is infobesitas een steeds vaker voorkomende ziekte. Internet is inmiddels ingebed in ons dagelijks leven: mensen zijn tegenwoordig overal en altijd online en krijgen telkens maar weer nieuwe informatie binnen (denk aan Facebook, blogs, WhatsApp, Twitter, smsjes etc.). Kinderen krijgen steeds jonger een telefoon en zijn dus vanaf steeds jongere leeftijd online. De drang om altijd alles te willen volgen wordt groter.

De term is afkomstig uit Amerika en in Nederland rond 2010 geïntroduceerd door Rosa-Maria Koolhoven (YoungWorks jongerencommunicatie). Alvin Toffler waarschuwde zo'n 30 jaar geleden al voor een overvloed aan informatie. In zijn boek ''Future Shock'' beschreef hij uitgebreid de gevolgen van een teveel aan informatie en waar dat toe kon leiden: het Future Shock-syndroom.