Green Work Zone betekenis & definitie

Een Green Work Zone is een nieuwe werkomgeving met vier tot zes dynamisch actieve werkplekken. Dit houdt in dat er een open, goed zichtbare ruimte is, met werkplekken voorzien van middelen die medewerkers aanzetten tot actief werken. De Green Work Zone is bedacht door het Pim Mulier Instituut.

Er is veel aandacht voor voldoende bewegen en actief zijn, maar volgens onderzoekers is er nog te weinig aandacht voor het niet-bewegen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen nog altijd heel, of in ieder geval een groot gedeelte van, de dag zittend hun werk doen. Met name Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, heeft een grote rol in het onderzoek naar inactiviteit gespeeld. Zittend werken (of inactiviteit) wordt ook wel ''het nieuwe roken'' genoemd.

Actief en/of dynamisch werken betekent dat er niet stilzittend achter een bureau gewerkt wordt. Een Green Work Zone kan daarom bijvoorbeeld ingericht zijn met een bureau met bureaufiets, een in hoogte verstelbaar bureau om staand aan te werken (eventueel in combinatie met een sta-rugleuning) of zelfs een bureau een loopband ervoor (een zogenaamde walkdesk). Ook zijn er Quantified Self Wereables aanwezig: dit zijn gadgets en apps die werk- en leefstijldata voor de medewerker verzamelen. Hiermee kan later feedback verkregen worden. Zodoende kunnen medewerkers niet alleen dynamisch werken maar optimaliseren zij ook hun persoonlijke werk- en leefstijl.

Een Green Work Zone heeft als doel om gezond gedrag te stimuleren. Uiteindelijk zou dit moeten leiden tot een betere gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Een Green Work Zone bestaat uit drie componenten: moderne hardware, een introductieworkshop en persoonlijke begeleiding.

Veel organisaties zijn nog wat huiverig om gezondheid en vitaliteit onder de aandacht te brengen. Toch zijn er steeds meer bedrijven die gebruik maken van dergelijke initiatieven. Onder andere het NOC*NSF heeft een Green Work Zone ingericht.