Golfkartel betekenis & definitie

Het Golfkartel is een Mexicaanse drugsorganisatie. Het kartel is vernoemd naar de Golf van Mexico en is de oudste en een van de grootste kartels van het land. Het bestaat sinds 1930 en werd opgericht door Juan Nepomuceno Guerra, die overleed in 2001. Het staat bekend als zeer gewelddadig.

De thuisbasis van het Golfkartel ligt in de stad Matamoros, in het uiterste noordoosten van Mexico en tegen de Amerikaanse grens aan. In eerste instantie hield het kartel zich voornamelijk bezig met de smokkel van alcohol. Later ging men zich pas meer richten op de handel in drugs, onder leiding van Juan García Ábrego. In de jaren '80 werkte het nauw samen met het Cali kartel uit Colombia. Door het omkopen van de Nationale Garde van Texas, verzekerde het Golfkartel zich van het ongestoord kunnen oversteken van de grens.

Juan García Ábrego werd later de eerste drugsbaas die op de most-wanted lijst van de FBI verscheen. In 1996 werd hij gearresteerd in Monterrey. Hij kreeg elf keer levenslang en zit zijn straf uit in Colorado. Na Ábrego waren een aantal leiders actief. De langstzittende en meest succesvolle was Osiel Cárdenas Guillen, die in 2003 gearresteerd en in 2007 uitgeleverd werd aan de VS. Wie op dit moment leider is van het Golfkartel is onduidelijk. Sommigen denken dat het kartel uit elkaar gevallen is, anderen denken dat Costilla Sánchez de leiding heeft genomen.

Het Golfkartel had lange tijd een beruchte paramilitaire tak, de Zetas. Dit waren elite-eenheden van het Mexicaanse leger, die deserteerde en zich aansloten bij het drugskartel. Een aantal leden van deze Zetas waren ook afkomstig uit de Mexicaanse marine en speciale eenheden uit Guatamala. In 2010 scheidden deze Zetas zich echter af van het Golfkartel en werken ze samen met het Beltrán-Leyvakartel.

Gepubliceerd op 28-12-2017