Gary Webb betekenis & definitie

Gary Webb (1955 - 2004) was een onderzoeksjournalist die vooral bekend werd door zijn ‘’Dark Alliance” verhalen, die de cocaïnehandel in Los Angeles blootlegden. Hij kwam erachter dat de CIA hier een grote rol in speelde. Zijn levensverhaal werd verfilmd tot de film Kill The Messenger, die in 2014 verscheen.

Gary Steven Webb, geboren op 31 augustus 1955, stond vanaf het eerste moment bekend als een goede en betrouwbare onderzoeksjournalist. Hij werkte lange tijd bij San Jose Mercury News en won vele awards.

Webb werd wereldwijd bekend door zijn, in 1995 verschenen, serie ‘’Dark Alliance’’ waarin hij beschreef hoe de Contra’s (guerrilla’s, anti-overheid) van Nicaragua verdienden aan de handel en transport van cocaïne, waarbij zij geleid werden door de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA). Hiermee suggereerde hij dat de CIA verantwoordelijk was voor de grote hoeveelheid verslaafden in onder andere Los Angeles, waar met name in de Afro-Amerikaanse buitenwijken de problemen met crack (de rookbare variant van cocaïne) het grootst waren.

Zijn artikelen werden controversieel nadat de grote kranten van Amerika verhalen publiceerden waarin eigen reporters aangaven dat er weinig klopte van Webbs verhaal. Volgens Webb was dit pure media manipulatie door de overheid. Zijn werkgever kwam met een statement waarin zij bekenden dat er voor delen van het verhaal inderdaad wel erg weinig bewijs was. In datzelfde jaar (1997) nam Webb ontslag bij Mercury News en schreef hij zijn eigen boek over de Dark Alliance.

Drie federale onderzoeken naar de CIA praktijken leverden weinig op. Ze vonden allemaal geen bewijs voor de aantijgingen van Webb.

Op 10 december 2004 pleegde Gary Webb op 49-jarige leeftijd zelfmoord. Hij werd gevonden met twee schotwonden aan zijn hoofd. Er is altijd veel twijfel geweest over de zelfmoord. Velen denken dat het een vergelding voor zijn serie Dark Alliance was.

Gepubliceerd op 11-04-2016