Fabio Ochoa betekenis & definitie

Fabio Ochoa Vásquez, geboren op 2 mei 1957, was een van de hoogste leiders van het Medellínkartel. Hij verdiende miljarden met de handel in cocaïne. Van 1987 tot aan 1992 stond hij hoog op de lijst van Forbes. Op dit moment zit hij een dertigjarige gevangenisstraf uit in de VS.

Fabio is de jongste van de Ochoa broers. Zijn broer Jorge was een van de oprichters van het Medellínkartel. Een meeting in 1981, met o.a. Pablo Escobar, zou de totstandkoming van het kartel hebben betekend. Fabio was de uitvoerend directeur binnen het Medellínkartel en werd verantwoordelijk gehouden voor de handel van duizenden kilo’s coke naar het buitenland. De gebroeders Ochoa zouden zo’n 30% van de drugshandel van het Medellínkartel verzorgd hebben en hier zo’n twee miljard dollar mee verdiend hebben. In de jaren ’70 en ’80 leefde hij in Miami om zo een groot handelsnetwerk op te zetten.

In 1991 gaf hij zichzelf, samen met zijn broers, aan in Colombia om een oorlog met de overheid te voorkomen. In 1996 werden ze vrijgelaten met de belofte dat ze nooit aan de VS zouden worden uitgeleverd. In 1999 werd hij echter weer gearresteerd, op verdenking van meewerken aan de handel in cocaïne. Ondanks een lobby werd hij deze keer toch uitgeleverd aan de VS. In 2003 werd hij veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor de handel en distributie van cocaïne in Amerika.

Gepubliceerd op 05-01-2017