El Chapo betekenis & definitie

Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, beter bekend als El Chapo, is een Mexicaanse drugsbaron. Hij werd geboren op 25 december 1958 en is hoofd van het Sinaloakartel (''De Confederatie''). El Chapo leerde het vak van Miguel Ángel ''El Padrino'' Félix Gallardo, in de jaren '80 de voornaamste drugsbaron van Mexico.

Nadat El Padrino in 1989 gearresteerd werd, startte El Chapo (betekenis: de kleine, hij is maar 1.68 meter lang) zijn eigen kartel. El Chapo werd verscheidene keren gearresteerd op verdenking van drugshandel, maar kon (vaak door omkoping) telkens ontsnappen.

El Chapo is een van de meestgezochte mensen ter wereld. Hij staat momenteel bekend als de meest machtige drugshandelaar ter wereld en is verantwoordelijk voor de grote geweldsgolf die Mexico de laatste jaren treft. De grootste vrees van de Mexicaanse regering is dat het Sinaloakartel steeds diepere wortels in de overheid krijgt, door het omkopen, bedreigen en vermoorden van overheidsfunctionarissen. Het geschatte fortuin van El Chapo ligt rond de 3 miljard dollar.

Het was lange tijd moeilijk om El Chapo te pakken te krijgen. Zo bleek een gangenstelsel zeven verschillende huizen met elkaar te verbinden en verschool hij zich telkens onder de badkuipen. Op 22 februari 2014 werd hij door een samenwerking van Mexico en Amerika opgepakt. Op 11 juli 2015 ontsnapte hij echter via een lange tunnel, gegraven door zijn handlangers. Eind 2015 zette El Chapo maar liefst 100 miljoen dollar op het hoofd van Donald Trump, nadat die zich racistisch had uitgelaten over Mexicanen. Op 8 januari 2016 werd El Chapo opgepakt, na een vuurgevecht met de politie in de stad Los Mochis. Vanuit daar werd hij wederom naar de zwaarbewaakte gevangenis in Altiplano overgebracht. Na een interview met acteur Sean Penn, om te spreken over de verfilming van zijn leven, kon de Mexicaanse justitie hem opsporen.

Gepubliceerd op 15-01-2016