DINK betekenis & definitie

DINK of DINK(Y) is een Engelse afkorting voor Double Income No Kids (Yet) en verwijst naar de situatie van een tweeverdienend stel dat nog geen kinderen heeft en daardoor lagere kosten en een hoger besteedbaar inkomen heeft. Het komt oorspronkelijk uit het boek The Death of the West.

In dit boek, geschreven door Patrick J. Buchanan, beschrijft de schrijver een aantal grote aanwezige gevaren voor Amerika. Waaronder het dalende geboortecijfer, de ongecontroleerde immigratie en een stijging van de anti-westerse cultuur. Een van de begrippen die aan bod komt is dus DINK(Y).

Door de maatschappelijke ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog zijn vrouwen verder geëmancipeerd en zijn kinderen niet altijd meer vanzelfsprekend. In de huidige economische situatie moeten beide partners vaak ook werken omdat een enkel salaris vaak niet meer voldoende is. Daarnaast zijn kinderen een relatief hoge kostenpost.

Waar vroeger met name mannen werkten en vrouwen het huishouden verzorgden, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Zowel mannen als vrouwen richten zich meer op hun carrière om (eventueel) op een latere leeftijd pas aan kinderen te beginnen (vandaar de ¨Yet¨). Ook komt het vaker voor dat partners niet meer hun hele leven bij elkaar blijven en soms de bewuste keuze maken om geen kinderen te nemen. Door een opkomend individualisme, verdere emancipatie van de vrouw en betere anticonceptie zijn kinderen steeds meer een individuele keuze geworden en wordt het niet meer als ¨verwachting¨ gezien.

Wel wordt DINK(Y) voor stellen vaak als ¨tussenfase¨gezien, bijvoorbeeld om extra te sparen voor latere grote uitgaven zoals een koopwoning of kinderen. Ook kan het zijn dat mensen hun relatie eerst willen laten ¨rijpen¨voordat men aan kinderen begint of kiezen zij bewust voor een leven zonder kinderen.

Gepubliceerd op 22-01-2018