Designated survivor betekenis & definitie

De designated survivor, of de aangewezen overlever, is een persoon uit het kabinet van de zittende president van de Verenigde Staten die wordt aangewezen om tijdens de inauguratie afgezonderd te worden om als vervanger van de nieuwe president op te treden, mocht er iets gebeuren met de nieuwe president.

Deze designated survivor is vaak een relatief onbekend lid van het kabinet (vaak een minister), die de meeste Amerikanen ook niet kennen. Dit komt omdat de meeste ''bekende'' ministers in beeld zullen zijn tijdens de inauguratie. Mocht een van hen afwezig zijn, dan valt dit op. De ''overlever'' wordt aangewezen door de zittend president en op de dag zelf met een helikopter naar een onbekende, zwaar beveiligde locatie gebracht. Dit is vaak een militaire basis. Mocht de nieuwe president tijdens de inauguratie iets overkomen, dan zal deze designated survivor de komende vier jaar president van de Verenigde Staten worden (en dus zonder dat er nieuwe verkiezingen aan te pas hoeven te komen). Het zou dus kunnen gebeuren dat een democraat door de zittend president wordt aangewezen en dat die de republikeinse kandidaat vervangt, mocht deze iets overkomen.

De ''overlever'' wordt in de vroege ochtend van de dag van de inauguratie met een helikopter, zonder verlichting en met nachtkijkers, naar een geheime locatie gevlogen. Aldaar zal deze persoon de inauguratie via de televisie bekijken. Als alles goed gaat is alles na een paar uur voorbij en kun je weer naar huis.

Het concept is ontstaan in de Koude Oorlog, toen er veel angst voor een nucleaire aanval was. Er moest iemand zijn die de plaats van de president kon innemen en de tegenaanval kon uitvoeren.

De designated survivor wordt vaak ook aangewezen bij de State of the Union-speech.

Designated survivor is ook een serie op Netflix, met Kiefer Sutherland in de hoofdrol.

Gepubliceerd op 18-01-2017