De Oversteek betekenis & definitie

De Oversteek is de naam van de nieuwe stadsbrug in de gemeente Nijmegen. De boogbrug is vanaf november 2013 in gebruik en bedoeld om de oudere Waalbrug, ten oosten van de stad, te ontlasten. De brug is onderdeel van de stadsroute S100 en verbind Nijmegen (zuid) met Lent (noord).

De architecten van de brug zijn Laurent Ney en Chris Poulissen en het project is uitgevoerd door Max Bögl en BAM Civiel. Begin 2011 werd er begonnen met de bouw van de brug. In totaal duurde de bouw zo'n 2,5 jaar. Het uiterlijk van de brug is redelijk vergelijkbaar met die van de oudere Waalbrug. Dit was geen harde eis maar hier is uiteindelijk wel voor gekozen door de gemeente. In tegenstelling tot de Waalbrug heeft de Oversteek een enkelvoudige boog, hier is met name voor gekozen in verband met materiaalbesparing. Er liggen in totaal vier rijstroken met daarnaast een vluchtstrook. Ook ligt er een vier meter breed voet- en fietspad over de brug. De maximumsnelheid is vastgesteld op vijftig kilometer per uur.

De naam ''de Oversteek'' (Engels: The Crossing) is een verwijzing naar de Waaloversteek in 1944 door het Amerikaanse leger. Als herinnering staan er achtenveertig lichtparen verspreid over de lengte van de brug. Deze lichten springen in de richting van zuid naar noord paar voor paar aan, in het tempo van een mars. Het ontsteken duurt zo'n 12 minuten in totaal. Sinds 19 oktober 2014 loopt iedere avond bij zonsondergang een veteraan de zogenaamde ''Sunset March''. Een veteraan steekt de brug over in het tempo dat de lampen aan gaan.