De Goffert betekenis & definitie

De Goffert is een wijk in de gemeente Nijmegen. In de volksmond wordt de term ''de Goffert'' ook voor een aantal meer specifieke locaties gebruikt, waaronder treinstation Nijmegen Goffert (NS), stadion de Goffert (voetbalclub NEC) en het Goffertpark.

In de volksmond wordt er met de Goffert over het algemeen voetbalstadion de Goffert (ook wel: het Goffertstadion) bedoeld. Dit stadion, met bijnaam de Bloedkuul, wordt gebruikt door voetbalclub NEC uit Nijmegen en biedt plaats aan 12.500 mensen. De bijnaam komt voort uit het feit dat vele duizenden werklozen tijdens de crisisjaren het stadion met de hand uitgegraven hebben. Officieel ligt dit stadion in, en is het onderdeel van, het Goffertpark. Op 8 juli 1939 werd dit stadion officieel geopend door prins Bernhard, toentertijd als het op twee na grootste stadion van Nederland. Sinds 1942 voetbalt NEC er. Pas vanaf het jaar 2000 wordt het stadion eigenlijk alleen nog maar gebruikt voor voetbalwedstrijden van de Nijmeegse Eendracht Combinatie. Voor die tijd werd het stadion ook gebruikt voor onder andere motorcross, baanwielrennen en atletiek. Ook is het stadion vele jaren gebruikt als locatie voor de vlaggenparade, de officiƫle opening van de Nijmeegse Vierdaagse.

Het Goffertpark is een groot stadspark in de wijk de Goffert. Ook dit project is voltooid tijdens de crisis in de jaren '30. Veel werklozen hebben min of meer verplicht meegewerkt aan dit grote project. In 1935 werd er begonnen met de aanleg, in 1939 was het park klaar. Het heeft een oppervlakte van 83 hectare. In het park vinden vele evenementen plaats, waaronder concerten, festivals en circussen. Het grootste deel is het echter een grote speelweide. Ook zijn openluchttheater de Goffert en het Goffertbad (buitenzwembad) er gevestigd.