Dag van de Arbeid betekenis & definitie

De Dag van de Arbeid is een feestdag ter ere van de arbeidersbeweging die in Europa elk jaar op 1 mei plaatsvindt. In bijna heel Europa (zelfs in Duitsland, waar Hitler in 1933 de feestdag misbruikte om vakbondsleiders te arresteren) is 1 mei een vrije dag. In Nederland niet.

De Dag van de Arbeid vindt zijn oorsprong in 1817. De Engelse ondernemer Robert Owen pleit voor het eerst voor een acht uur durende werkdag in fabrieken en werkplaatsen. Zijn gedachte was dat een goede organisatie van arbeid uiteindelijk meer rijkdom zou opleveren. Pas in 1856 werd in Australië de allereerste overeenkomst tussen werkgevers en werknemer ondertekend, waarbij de werkdag tot 8 uur zou worden beperkt.

In Nederland duurde het nog een hele tijd tot de achturige werkdag ingevoerd zou worden. Zes werkdagen van elf á twaalf uur waren in die tijd heel normaal. Uiteindelijk werd in 1911 de wet aangaande een achturige werkdag aangenomen.

De datum van 1 mei vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Op 1 mei 1886 werd een wet, waarin de achturige werkdag werd vastgelegd, ingevoerd. Tevens was 1 mei in Amerika de dag waarop arbeidscontracten wel of niet vernieuwd werden, waardoor veel arbeiders opzoek moesten naar nieuwe woonruimten (ook wel: Moving Day). In Amerika en Canada is Labor day niet op 1 mei maar op de eerste maandag van september. Deze maatregel werd door president Cleveland genomen na de rellen tijdens een grote demonstratie door arbeiders van 1 tot 4 mei 1886 in Chicago (Haymarket-affaire).

In 1889 werd in Frankrijk de datum van 1 mei in heel Europa tot officiële Dag van de Arbeid uitgeroepen. Het doel was om grote groepen arbeiders op de been te brengen om de strijd voor de achturige werkdag te versterken. In Nederland is het geen nationaal erkende feestdag.

Gepubliceerd op 15-04-2015