Cocaine cowboys betekenis & definitie

Cocaine cowboys is een documentaire uit 2006, gemaakt door Billy Corben en Alfred Spellman. Het is tevens de bijnaam voor de drugsdealers die in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw ervoor zorgden dat Miami een groot drugsimperium werd en later het toneel van gruwelijk geweld werd.

De documentaire vertelt het verhaal over de opkomst van drugs en de daaropvolgende oorlog tussen rivaliserende dealers/handelaars in Miami (Cocaine War). In de film spreken betrokkenen (onder andere handelen, agenten en CENTAC-leden) over hun aandeel in de opkomst van drugs in Zuid-Florida.

In de jaren ’70 werd er veelal gehandeld in marihuana. Dit werd echter langzaamaan vervangen door de handel in het veel duurdere cocaïne. Dit leverde de dealers veel meer geld op. Deze cocaïne kwam met name uit Colombia en er werd voornamelijk zaken gedaan met het Medellínkartel van onder andere Pablo Escobar en de gebroeders Ochoa. De cocaïne kwam vaak de VS binnen via boten en vliegtuigen. Dealers werden door het vele geweld dat Miami later trof, gekscherend de ‘’cocaine cowboys’’ genoemd. Dit kwam met name door de oorlog die ontstond en waarin Miami door de vele aanslagen en moordpartijen op het Wilde Westen leek.

De cowboys verdienden miljarden aan de handel in cocaïne. Dit komt naar voren in de documentaire, waarin de dealers vertellen dat ze op een gegeven moment niet meer wisten waar ze hun geld moesten laten. Het vele geld zorgde er overigens wel voor dat Miami opbloeide. Er werd met name geïnvesteerd in vastgoed en bouw, wat leidde tot de skyline die Miami nu kent. Ook stampten clubs, autohandelaars, banken en restaurants uit de grond. De economie van Miami bloeide op maar was ook corrupt. Miami’s centrale bank had een hoeveelheid geld in contanten ter waarde van vijf miljard dollar, waarvan het meeste drugsgeld.

Gepubliceerd op 05-01-2017