Carlos Lehder betekenis & definitie

Carlos Enrique Lehder Rivas (7 september 1949) is een Colombiaanse drugcrimineel en een van de medeoprichters van het Medellínkartel. Hij werd later in Amerika veroordeeld tot levenslang, maar zit op dit moment een gevangenisstraf van 55 jaar uit in ruil voor getuigenissen tegen Manuel Noriega, voormalig dictator van Panama.

Carlos Lehder is half Colombiaans en half Duits. Zijn vader was een Duitse ingenieur en zijn moeder een Colombiaanse lerares. Lehder is idolaat van Adolf Hitler, wat hij symboliseerde met een tattoo van een groot hakenkruis op een van zijn bovenarmen. Lehder was een van de oprichters van de Muerta a Secuestradores, een paramilitaire groep die de ontvoeringen van leden van kartels en hun familie door de guerrilla’s moest voorkomen. In 1981 was hij zelf slachtoffer van een ontvoering door de guerilla’s van M-19, maar hij ontsnapte. Lehder richtte ook zijn eigen neonazi partij op, the National Latin Movement, waarvan het grootste doel was om het uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten op te heffen.

Carlos Lehder startte al vroeg in de criminaliteit. Zo begon hij als autodief, smokkelde hij marihuana en handelde hij in gestolen Amerikaanse auto’s. Nadat hij veroordeeld was voor autodiefstal, belandde hij in een federale gevangenis in Connecticut. Daar leerde hij marihuanadealer George Jung kennen, die veel ervaring had in het transporteren van marihuana in kleine vliegtuigjes. Lehder wilde zoveel mogelijk weten en maakte zelfs aantekeningen. Hij had grote plannen om op deze manier cocaïne in de VS te smokkelen.

Nadat hij vrijkwam begon hij in de drugshandel en kocht hij snel zijn eigen vliegtuig. Hij vervoerde cocaïne onder andere naar de Bahama’s. Lehder werd uiteindelijk een van de belangrijkste mensen in de drugshandel van het Medellínkartel. Mede dankzij zijn eiland Norman’s Cay, in de Bahama’s, kon hij drugs transporteren van Colombia naar verschillende steden in Amerika.

Gepubliceerd op 14-01-2016