Cali kartel betekenis & definitie

Het Cali kartel is een drugskartel uit Colombia. Het Cali kartel was de grote rivaal van het Medellínkartel van Pablo Escobar. Tussen de twee kartels heeft lang oorlog gewoed. Evenals het Medellínkartel is ook het Cali kartel vernoemd naar een stad: de stad Cali, gelegen in zuidelijk Colombia.

Het Cali kartel was minder gewelddadig dan het kartel van Escobar. Het behaalde zijn successen eerder door mensen om te kopen dan door ze om te leggen. Het Cali kartel stond bekend om hun eigen inlichtingendienst en het sterke beveiligingsnetwerk. Dit gaf hen de bijnaam ‘’de Cali KGB’’, vernoemd naar de Russische geheime dienst.

Het Cali kartel werd opgericht in de jaren ’70 en stond lange tijd onder leiding van de broers Rodríguez Orejuela, Gilberto en Miguel. Zij braken eind jaren ’80 met het Medellín kartel. Op hun hoogtepunt in de jaren ’80 en ’90 bezat het kartel een aandeel van 90% in de wereldwijde cocaïnehandel. Volgens de Amerikaanse DEA was het Cali kartel een van de meest sterke maffiasyndicaten uit de geschiedenis.

Bekende namen uit het Cali kartel waren José Santacruz Londoño, Helmer Herrera Buitrago, Jorge Alberto Rodriguez, Victor Patiño-Fomeque, Henry Loaiza Ceballos en Phanor Arizabaleta-Arzayus.

Het Cali kartel had ook een Nederlands tintje: Bettien Martens klom op tot een van de hoogste posities binnen het kartel. Martens had nauwe contacten met de Nederlandse crimineel Klaas Bruinsma, met wie zij heeft geprobeerd om het Cali kartel aan te sluiten op de Nederlandse drugsmaffia. In 1992 werd Martens gearresteerd in Italië. In ruil voor een verminderde straf heeft ze uitgebreide verklaringen afgelegd, onder andere aan de Amerikaanse DEA.

In 1995 werd de top van het kartel gearresteerd. In 2005 werden de broers Rodríguez Orejuela uitgeleverd aan de VS, hier werden ze in 2006 veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf.

Gepubliceerd op 11-04-2016