Burn-out betekenis & definitie

Een burn-out – het gevoel opgebrand te zijn – wordt gekenmerkt door drie verschijnselen: extreme vermoeidheid (ook wel: emotionele uitputting), afstandelijkheid ten opzichte van het werk en/of collega’s (depersonalisatie) en het gevoel dat men minder goed presteert op het werk dan voorheen (verminderde competenties).

De emotionele uitputting wordt vaak gezien als de centrale component van burn-out. Een burn-out ontstaat wanneer mensen blootstaan aan langdurige, chronische stress zonder momenten van herstel. Vaak hebben deze mensen teveel geïnvesteerd in hun werk zonder te herstellen van de stress of zonder beloond te worden voor hun inspanningen. De diagnose burn-out wordt meestal gesteld in de context van werk. Maar iemand kan ook last krijgen van burn-out gerelateerde klachten door teveel te investeren in de zorg voor familie, vrienden of anderen. Een burn-out wordt vaak gezien als een psychische erosie en kenmerkt zich door een relatief lange voorgeschiedenis van overbelasting, namelijk zes maanden tot een jaar.

De burn-out is een bedreiging voor de (duurzame) inzetbaarheid van mensen. Mensen zijn als gevolg van een burn-out namelijk niet alleen lang uitgeschakeld, vaak spelen gevolgen ook langer door: mensen zijn twee jaar later relatief vaak gestopt met werken. Als mensen die een burn-out hebben ervaren blijven werken, melden ze zich vaker ziek dan mensen die dit niet hebben ervaren.

Voor het herstel moet in de meeste gevallen meer dan 6 maanden uitgetrokken worden. Een burn-out zorgt vaak voor grote schade aan het zelfvertrouwen en mensen zijn pas na 2,5 jaar weer op hun oude werkniveau, zo blijkt uit onderzoek. De diagnose van burn-out komt steeds vaker voor. Het is voor organisaties dan ook steeds meer van belang om hier preventieve maatregelen tegen te nemen. Uit onderzoek blijkt steeds meer dat sociale steun van collega's, familie of vrienden een grote rol speelt.