Bureaufiets betekenis & definitie

De bureaufiets (of: deskbike of stoelfiets) is een fiets voor onder het bureau. Het werd onder andere bekend door de hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder, die er veelvuldig gebruik van maakt en het aanprijst om meer te bewegen tijdens het werk.

De bureaufiets is een instrument waardoor je niet langer de hele dag stil hoeft te zitten achter je bureau. Het middel is ontwikkelt in het kader van de duurzame inzetbaarheid en gezondheid van medewerkers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de hele dag zittend je werk doen, ontzettend slecht voor je is. Het zitten wordt dan ook wel ''het nieuwe roken'' genoemd.

De deskbike is een soort hometrainer die onder je bureau geplaatst wordt. In plaats van plaats te nemen op een bureaustoel, neem je plaats op een zadel. Een medewerker kan gewoon zijn werk aan het bureau doen maar in plaats van dat zittend te doen, kan dat nu fietsend. Dit is gezonder en het is bovendien bewezen dat het brein actiever is, waardoor iemand productiever en creatiever is. Daarnaast worden de nodige calorieën verbrand, wat weer een voordeel voor de werknemer kan zijn.

Naast de bureaufiets zijn er verschillende middelen om een actieve werkplek te creëren, bijvoorbeeld ook in de vorm van een crosstrainer en er zijn zelfs hele loopbanden voor achter een bureau.