BRAVO betekenis & definitie

Voor een goede algemene (basis)gezondheid en daaruit eventueel voortvloeiende vitaliteit, zijn gezonde leefgewoonten van belang. Gezonde leefgewoonten zijn het best te omschrijven met behulp van de BRAVO. BRAVO staat voor de thema's Beweging, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning.

De BRAVO is een kompas dat zou moeten leiden naar een goede gezondheid en daaruit voortvloeiende vitaliteit.

Voldoende beweging is belangrijk. Mensen die meer sporten, verzuimen ook minder. Ook zorgt het voor meer zelfvertrouwen, verkleint het kans op depressies en vermindert het stress. Er zijn in Nederland twee normen om te bepalen of je genoeg beweegt, deze twee normen worden gecombineerd in de combinorm.

Rokende werknemers verzuimen gemiddeld meer dan niet-rokers en ex-rokers. Verder is er steeds meer bewijs dat roken samen gaat met arbeidsongeschiktheid en een verminderde prestatie van de werknemer. Niet roken is dus gezonder.

Het risico op gezondheidsschade door alcohol hangt af van hoeveel en hoe vaak mensen drinken. Volgens het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) is het ziekteverzuim van probleemdrinkers twee tot zes keer hoger dan gemiddeld.Gematigd alcoholgebruik zou gezonder zijn dan totale onthouding.

Voeding speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van mensen. Overgewicht en obesitas vormen een gevaar voor de gezondheid. Gezond eten is zo'n beetje de basis van een gezond leven.

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Daarom is regelmatig en goed ontspannen een voorwaarde voor een goede gezondheid. Het verschilt per individu hoe men zich ontspant en wat daar onder verstaan wordt.

Uit onderzoek van Koenders en Deursen (2009) is naar voren gekomen dat beleid van werkgevers het accent dient te leggen op het bevorderen van sporten en het verbeteren van de energiebalans van medewerkers. Dit zijn de onderdelen waar een werkgever de meeste invloed op kan uitoefenen.