Bossnapping betekenis & definitie

Bossnapping is de Engelse benaming voor het kidnappen of in gijzeling houden van directieleden (bosses). Het gaat vaak om acties tegen het management van een organisatie, waarbij managers/directeuren worden tegen- of opgehouden door het personeel om zo te protesteren tegen bezuinigingen of organisatorische veranderingen.

De term bossnapping is in de jaren '90 al gebruikt maar werd tijdens de financiƫle crisis van rond 2008 wederom actueel. Het is vooral bekend geworden door acties in Frankrijk, waaronder de acties tegen de directieleden van Air France/KLM. Tijdens een overleg waarbij de directie van Air France nieuwe bezuinigingsplannen zou voorleggen aan de ondernemingsraad, drongen boze personeelsleden het hoofdkantoor binnen en bezette de plaats. Toen de directie zich uit te voeten wilde maken, werden een aantal directieleden zelfs aangevallen.

Tijdens een andere ''bossnapping'' werden directieleden van Sony in Frankrijk 's nachts vastgehouden door personeelsleden om een betere regeling te eisen voor mensen die zouden afvloeien als gevolg van een bezuiniging. Zo werd de entree van het gebouw van Sony gebarricadeerd en werden de CEO en HR-manager van het bedrijf in gijzeling gehouden totdat de CEO toegaf om opnieuw te onderhandelen over de huidige regeling.

Al deze incidenten waren onderdeel van een grotere arbeidsonrust in de Franse samenleving. Banen stonden op het spel en mensen waren in grote onzekerheid over hun financiƫle situatie. Veel Fransen sympathiseerden zich daarom met actievoerders. Frankrijks toenmalige president Sarkozy dreigde met maatregelen maar omdat er grotere maatschappelijke onrust dreigde bij hard ingrijpen, gebeurde dit niet.

Deze incidenten hebben onder andere geleid tot een algemeen advies aan managers en/of directieleden die slachtoffer zouden kunnen worden van bossnapping. Zo werd er geadviseerd om een speciaal bossnapping-pakket samen te stellen met een setje nieuwe kleren en een mobiele telefoon met voorgeprogrammeerde nummers van familie, politie en een psycholoog.