Best fit benadering betekenis & definitie

De best fit benadering (Engels: best fit approach) is een benadering van HRM die nadruk legt op het feit dat er geen universele set van HRM-instrumenten bestaat. Iedere organisatie of industrie is uniek en afhankelijk van de strategie en omgeving van een organisatie zouden passende HRM-instrumenten gekozen moeten worden.

De best fit benadering legt nadruk op het feit dat een organisatie afhankelijk is van zijn omgeving en stakeholders, en dat dus niet ieder HR-instrument altijd bij zal dragen aan de prestaties. Daarom moet er ten eerste voor gezorgd worden dat de HR strategie in lijn is met de strategie van een organisatie (de zogenaamde ''vertical fit''). Is dit niet het geval, dan draagt HR dus niet bij aan de strategie van een organisatie en is er dus geen toegevoegde waarde. Daarnaast moeten HR-instrumenten gekozen worden die passen bij de omgeving (industrie, markt) van een organisatie. Is er in deze organisatie juist sprake van veel teamwerk of is men afhankelijk van individuele prestaties? Het antwoord op deze vraag kan aanleiding zijn om juist individuele beloningen te geven of niet.

De best fit benadering wordt ook wel het ''matching model'' genoemd (Sparrow & Hiltrop, 1994) omdat HR-instrumenten dus moeten matchen met de strategie en omgeving van een organisatie. De best fit benadering is het tegenovergestelde van de best practice benadering, die uitgaat van een superieure set van HRM-instrumenten die in iedere organisatie zouden bijdragen aan de prestaties van die organisatie.

De kritiek op deze benadering van HRM is dat HR-instrumenten niet constant veranderd kunnen worden in een dynamische omgeving en dat het altijd ''matchend'' krijgen een moeilijke opgave is. Ten tweede zou het meeverschuiven van HR-instrumenten met een wisselende strategie (bijvoorbeeld in snel-veranderende markten) zorgen voor een steeds andere benadering en behandeling van medewerkers, wat demotiverend zou kunnen werken.