Basking In Reflected Glory betekenis & definitie

Basking In Reflected Glory (of: BIRG) is het verschijnsel waarbij iemand zichzelf associeert met een ander succesvol persoon, groep, club of team en daardoor het gevoel krijgt zelf ook succesvol te zijn. Het meest bekende voorbeeld is die van sportwedstrijden: jezelf identificeren met een voetbalclub of sporter.

De meeste mensen kennen het gevoel van BIRG wel: het gevoel van trots als je kind afstudeert, de blijdschap als je favoriete sportclub kampioen wordt of met trots vertellen over de bekende Nederlander binnen de familie. BIRG draagt dan ook bij aan het creƫren van zelfvertrouwen. Bij BIRG is de associatie met het succes van een ander persoon of team genoeg om zelf ook dat succesvolle gevoel te krijgen. Werkelijk bijdragen aan of betrokken zijn bij het tot stand komen van succes is daarvoor niet nodig.

De meest bekende studie omtrent dit verschijnsel is The Three (Football) Field Study (1976) door Robert Cialdini. Deze onderzoeker deed drie experimenten en kwam erachter dat mensen BIRG vooral gebruiken voor hun eigen imago: verbinding zoeken met positieve en succesvolle groepen of mensen. Ook de neiging om ergens deel van uit te maken speelt een grote rol bij BIRG, blijkt uit ander onderzoek (Bernhardt et al., 1998).

BIRG kan ook negatief uitpakken: mensen die te intensief meeleven hebben de kans om de realiteit uit het oog te verliezen en te vergeten dat zij het succes niet werkelijk zelf behaald hebben.

Het tegenovergestelde van BIRG is CORF: Cutting Off Reflected Failure. Dit is het verschijnsel waarbij personen zich distantiƫren van andere individuen met een lagere status of minder succes dan zijzelf. De kans op schade op hun eigen reputatie zou op het spel staan door om te gaan met zogenaamde ''losers''.

BIRG heeft connecties met the social identity theorie.

Gepubliceerd op 19-05-2015