Twan Akkers

MSc Human Resources

Gepubliceerd op 11-07-2016

Autodefensas

betekenis & definitie

De groep Autodefensas was oorspronkelijk een groep Mexicaanse burgerwachten onder leiding van Manuel "El Doctor" Mireles, die steeds meer steden in de regio Michoácan terugveroverden op het Knights Templar kartel. Veel burgerwachten waren zwaar bewapend en hadden de steun van een groot deel van de bevolking.

De Autodefensas begonnen als groep burgers verschillende steden in de regio Michoácan te zuiveren van kartelleden, met name van het Knights Templar kartel.

De Autodefensas breidden uit en werden groter en groter. Onder leiding van Dr. Manuel Mireles werd een groot deel van de regio gezuiverd en werden steden ook bewaakt tegen terugkerende kartelleden. Dr. Mireles raakte later zwaargewond na een vliegtuigongeluk.

Onder leiding van een van zijn goede vrienden, Estanislao Beltrán Torres, liep de groep minder goed dan onder Mireles.

De Autodefensas kwamen een aantal keer in botsing met de overheid, omdat wat zij deden volgens de overheid illegaal was. Na onderhandelingen kwamen de Autodefensas overeen om onderdeel van de overheid te worden. Hierdoor werd de groep gelegaliseerd en konden zij verder met hun strijd tegen de kartels. Ook werden ze zwaarder bewapend. Later bleek dat leden van de Autodefensas, die toen de Rural Defense Force heette, een eigen kartel hadden opgezet: het Viagras kartel.

Veel leden bleken ondanks de schijn van het strijden tegen drugskartels, zelf lid te zijn van een kartel. Alles waar de Autodefensas eerder tegen streden (martelen, ontvoeringen, executies), werd nu uitgevoerd door leden zelf. De Autodefensas bleken zelfs te worden gefinancierd door de verschillende kartels.

Onderwijl werd de oprechte oprichter van de club, Mireles, aan de kant geschoven. In 2014 werd hij zelfs gearresteerd door de Mexicaanse overheid. Zijn aanhangers beweren dat dit een manier is om hem het zwijgen op te leggen.

Alle ontwikkelingen van de Autodefensas zijn te zien in de film/documentaire Cartel Land.