Arturo Guzmán Decena betekenis & definitie

Arturo Guzmán Decena, alias ''Z1'', was de eerste leider van de Los Zetas. Hij was zelf een oud-militair uit de speciale eenheden van het Mexicaanse leger. Hij leidde vanaf 1997 de Zetas, die toen een paramilitaire tak van het Golfkartel onder leiding van Osiel Cárdenas Guillén vormden.

Arturo Guzmán Decena werd geboren op 13 januari 1976 en groeide op in armoede. Als tiener ging hij in het leger om te ontsnappen aan die armoede. Hij bleek een getalenteerd en moedig militair, die in de jaren '90 al snel een positie bij de speciale eenheden verdiende. Decena kreeg als onderdeel van een elite groep training van speciale Amerikaanse en Israëlische strijdkrachten en leerde om te infiltreren, om te gaan met explosieven en zijn vijanden uit te schakelen.

Al tijdens zijn dienstverband in het leger nam Decena steekpenningen van het Golfkartel aan. Zo kreeg hij de taak om Ángel Salvador Gómez Herrera (''El Chava''), de man met wie Osiel Cárdenas Guillén eerst samenwerkte en later streed om het leiderschap van het Golfkartel, uit te schakelen. Uiteindelijk werkte Decena vanaf 1997 als leider van de Zetas definitief voor het Golfkartel. Hij rekruteerde vele andere militairen uit het Mexicaanse leger, die met name door het veel hogere salaris overstag gingen. Later werd hij zelf de rechterhand van de leider van het Golfkartel, Osiel Cárdenas Guillén.

Op 22 november 2002 werd Arturo Guzmán Decena door het Mexicaanse leger doodgeschoten in een restaurant in de stad Matamoros. De dood leek het eerste succes van de Mexicaanse overheid maar andere bronnen beweren dat Osiel Cárdenas Guillén zelf opdracht gaf voor de moord, die bang was voor het overwicht van Decena.

Als (zogenaamde) wraak voor zijn dood werden vier leden van het team van de Openbaar Aanklager ontvoerd en geëxecuteerd door Los Zetas.

Gepubliceerd op 15-01-2016