Total Dutch

Ton Spruijt (1999)

Gepubliceerd op 08-10-2020

Flying Dutchman (vliegtuigen)

betekenis & definitie

Anthony Herman Gerard Fokker (1890-1939), de befaamde Nederlandse vliegtuigbouwer, die echter in Amerika meestal als een ‘Amerikaanse Nederlander’ wordt beschouwd. Geboren in Kediri (Java) vertrok Anthony op vierjarige leeftijd met zijn ouders per schip naar Nederland.

Hoewel hij aanvankelijk in Duitsland met vliegtuigbouwen begon, maakte Fokker in Amerika furore. Vooral door het feit dat de Amerikanen na de Eerste Wereldoorlog maar liefst 142 Duitse Fokkers in beslag namen, werd zijn naam gevestigd. Nadat in 1931 een Fio-A verongelukte, was het voor Fokker in Amerika gedaan en zette hij met wisselend succes zijn vliegtuigbouwactiviteiten in Nederland voort.Nederlandse sporters die internationaal boven de middelmaat presteren, krijgen al gauw in het buitenland het predikaat‘Vliegende Hollander'. Enkele voorbeelden:

- Wim Slijkhuis.de befaamde Nederlandse hardloper,dieonder meer brons won tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen, zowel op de 1500 mals op de 5000 m.
- Tom Okker, Nederlandse tennisspeler die in de jaren zestig doordrongtot de wereldtop.
- Stephan van den Berg, wereldkampioen plankzeilen en in 1984 te Los Angeles (Long Beach) Olympisch kampioen.
- Arie Luyendijk.de Nederlandse Indycar-rijder die in de jaren negentig markante successen behaalde in Amerika,onder meer winnaar van de Indianapolis joo in i99oen 1997.
- Dennis Bergkamp, de voetballer van wereld klasse die in Engeland bij Arsenal tot grote hoogte reikt, maar toch liever vaste grond onder de voet wil blijven voelen. Vanwege zijn pertinente weigering om in een vliegtuig te stappen, heeft hij de bijnaam (of spotnaam?) verworven van ‘Non-Flying Dutchman’.

< >