1 Een veiling bij afslag. Een ordentelijke wijze van openbare verkoop, waarbij de veilingmeester eerst een (hoge) inzet noemt en dan successievelijk de prijs verlaagt, totdat een koper toehapt. (Ook: Old Dutch auction.)
2 Een nepveiling van moeilijk aan de man te brengen koopwaar. Er wordt door de veilingmeester doelbewust veel te hoog ingezet, om uiteindelijk meer dan de werkelijke waarde van de te veilen goederen te bedingen. Dergelijke veilingen worden nog steeds alom georganiseerd, onder meer bij de verkoop van inboedels uit zogenaamde faillissementen en ‘speciale partijen direct van de fabriek’, zoals tapijten. Met Dutch sale wordt hetzelfde bedoeld.
In het Engels wordt een dergelijke dubieuze openbare verkoop ook een modrouction 'zwendelveiling' genoemd,en dat is klare taall
3 Een moderne versie van de Hollandse veiling, die refereert aan een inschrijvingstechniek bij het op de markt brengen van Amerikaanse staatsobligaties. Hierbij wordt van tevoren nagegaan wat de laagst noodzakelijke prijs moet zijn waartegen het totale pakket uit te geven staatsobligaties moet worden aangeboden, om er zeker van te zijn dat alle obligaties ook daadwerkelijk worden opgenomen.
Eenzelfde techniek wordt toegepast bij het verkopen van een partij goederen of andere objecten door middel van eveneens een soort inschrijving. De bieders geven hun bod af in verzegelde enveloppen, ofwel voor de hele partij ofwel voor een gedeelte daarvan. Aan de hand van de hoogte van de diverse aanbiedingen wordt er een (gemiddelde) verkoopprijs vastgesteld, zodat het totale pakket als één geheel kan worden verkocht.
4 In feite het tegenovergestelde van een ‘Hollandse veiling’. Het betreft een verkoop bij opbod, waarbij de opbrengsten bestemd zijn voor liefdadigheid. Elke bieder moet het bedrag van zijn bod betalen, en alleen de laatste en dus hoogste bieder gaat met het geveilde stuk naar huis. (Voorbeeld: een reeks biedingen van 100120150175200 levert totaal 745 op voor het goede doel.)
Voor zover bekend werd de eerste openbare veiling ter wereld gehouden in 1599 te Amsterdam. Onder de hamer ging toen de privébibliotheek van ene Philip van Marnix.