Ton Hendriks

Advocaat arbeidsrecht en sportrecht

Gepubliceerd op 27-11-2017

Ketenregeling

betekenis & definitie

De wettelijke regeling waarin is bepaald wanneer en hoe lang een werkgever een werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mag geven voordat (automatisch) een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat.

In een periode van 2 jaar mag werkgever werknemer maximaal 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd geven. Als de laatste overeenkomst de totale periode van 2 jaar overschrijdt, ontstaat automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

De ketenregeling is bedoeld om oneigenlijk gebruik van opvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten tegen te gaan.

Is de keten van tijdelijke arbeidsovereenkomsten langer dan 6 maanden onderbroken, dan begint de keten opnieuw.

In bepaalde gevallen kan van de ketenregeling worden afgeweken. Het voert te ver om alle uitzonderingen te behandelen. Een veel voorkomende uitzondering is wel vermeldenswaardig. Dat betreft de uitzondering bij uitzendarbeid. Bij cao kan de periode van 2 jaar namelijk worden verlengd tot ten hoogste 4 jaar en ook het aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd kan worden verhoogd, zodat veel minder snel een contract voor onbepaalde tijd ontstaat.

Het nieuwe kabinet heeft plannen om de ketenregeling weer aan te passen. De periode waarin de werknemer werkzaam kan zijn op basis van tijdelijke arbeidsovereenkomsten gaat waarschijnlijk van 2 naar 3 jaar.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.