Ton Hendriks

Advocaat arbeidsrecht en sportrecht

Gepubliceerd op 03-02-2020

Cumulatievergoeding

betekenis & definitie

Maximaal de helft van de transitievergoeding die de werknemer kan krijgen bovenop de transitievergoeding, indien de rechter de arbeidsovereenkomst ontbindt op grond van de zogenoemde combinatie- / 'i-grond'.

Met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is de zogenoemde 'i-grond' geïntroduceerd. Deze ontslaggrond houdt in dat er ook een legitieme reden voor ontslag bestaat als alleen een combinatie van omstandigheden - die relevant zijn voor bijvoorbeeld disfunctioneren, verwijtbaar handelen of een verstoorde arbeidsrelatie- maakt dat van de werkgever in redelijkheid net gevergd kan worden om de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.

Indien de rechter de arbeidsovereenkomst ontbindt op grond van een dergelijke combinatiegrond, kan de rechter aan de werknemer een tot maximaal de helft hogere transitievergoeding toekennen. deze cumulatievergoeding komt dus bovenop de transitievergoeding.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.