Thomas Blekman

Ondernemerschap expert

Gepubliceerd op 08-03-2016

Crazy Quilt

betekenis & definitie

Het derde Effectuation principe heet Crazy Quilt. Effectuation beschrijft hoe expert ondernemers denken, beslissen en handelen.

Een quilt is een lapjesdeken; de samenwerkende partijen worden gesymboliseerd met de lapjes. Het garen bepaalt de kracht van de quilt; dit is het commitment van partijen waar je mee samenwerkt, dus toezeggingen die je elkaar doet als basis van je samenwerking.

Door samen te werken met andere partijen, kun je goed risico’s delen. Stel, John wil een fabriek neerzetten, dan doet hij dat alleen als hij voldoende zekerheid heeft over de afname. Hij zal tegen potentiële klanten zeggen: ‘Ik heb dit product, volgens mij is het dit waard. Hoeveel zou jij er kopen?’ Pas als hij een zekere orderportefeuille heeft die groot genoeg is, zal John de fabriek neerzetten. Hij kan ook al eerder starten door eerst in samenwerking een kleine batch te laten maken. Hij kan ruimte huren in een al bestaande fabriek om zijn eerste batch te laten maken. Stel dat die investering voor hem niet draagbaar is, dan kan John een partner zoeken die de productie kan doen in ruil voor een deel van de omzet. Dan verdient John in eerste instantie als ondernemer wat minder, maar loopt hij ook veel minder risico. Je ziet in dit voorbeeld ook mooi hoe het Affodable loss principe en dit quilten principe samengaan.

Samenwerking met andere ondernemers kan tot bijzondere producten en diensten leiden, denk maar aan Douwe Egberts, Sara Lee en Philips die samen het Senseo-apparaat ontwikkelden.