Theresa Ticheloven

Studentin, Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 30-09-2015

2015-09-30

Londen

betekenis & definitie

Londen is de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. De stad ligt aan de rivier de Theems in het zuidoosten van Engeland. Naast Parijs, New York en Tokyo is Londen één van de vier wereldsteden.

De grote stad heeft in 2015 ongeveer 8,6 miljoen inwoners en is daarmee de grootse stad van zowel Groot-Brittannië als van geheel Europa. De oppervlakte bedraagt 1.572 vierkante kilometer.

Londen staat vooral bekend voor het grote aantal musea, zoals het British Museum, het Victoria and Albert Museum en het Tate Modern. Daarnaast zijn er in de miljoenenstad veel historische bouwwerken te vinden. Voorbeelden daarvan zijn de Westminster Abbey, de Tower of London en de St Paul’s Cathedral. De geschiedenis van Londen begon in 43 na Christus met de stichting van de Romeinse stad Londinium. Kort daarna werd Londinium in 100 na Christus de hoofdstad van de Romeinse provincie Britannia. Na de val van het Romeinse Keizerrijk verloor de stad haar belang en werd de stad pas in de 11e eeuw weer welvarend en van politiek belang.

Tegenwoordig resideren zowel de koningin van het Verenigd Koninkrijk als de Britse regering officieel in Londen. Verder is de grote stad één van de aanzienlijkste financiële centra ter wereld.