Telecommunicatie

Telecommunicatie begrippen omschreven

Gepubliceerd op 01-04-2016

2016-04-01

Glasvezel

betekenis & definitie

Glasvezel is een manier van internetverbinding waarbij data wordt verstuurd via haar dunne vezels. Door glasvezel is het mogelijk om grote hoeveelheden data razendsnel digitaal te versturen. Hiervoor dient men echter wel te zijn aangesloten op het glasvezel netwerk.

Voordat men gebruik kan maken van glasvezel internet, dient men eerst verbonden te zijn met het glasvezel netwerk. In andere woorden, een monteur dient de glasvezel kabels die buiten het huis liggen te verbinden met de modem binnenshuis. Wanneer de modem eenmaal verbonden is met de glasvezel kabels, kunnen vanuit de modem de diverse apparaten die gebruik maken van het internet, zoals computer en televisie, hierop worden aangesloten.

Glasvezel werkt als volgt, vanuit de ene kant van de kabel worden lichtsignalen gestuurd. Dit licht kan zich zeer snel van de ene naar de andere kant van de kabel verplaatsen. Door het licht aan de ene kant aan-en-uit te laten flikkeren, kan men een bepaald signaal sturen. Dit signaal kan data bevatten. Op deze manier kunnen grote hoeveelheden data worden verstuurd door middel van glasvezel.