Telecommunicatie

Telecommunicatie begrippen omschreven

Gepubliceerd op 01-04-2016

2016-04-01

ADSL

betekenis & definitie

ADSL, voluit geschreven Asymetrical Digital Subscriber Line, is een type internetverbinding die het mogelijk maakte om internet en telefonie via dezelfde verbinding te laten verlopen. De naam ADSL verwijst naar de hoge downloadsnelheden en de relatief lage uploadsnelheden die kunnen worden behaald.

Met de introductie van ADSL aan het eind van de 20ste eeuw was het voor huishoudens mogelijk om telefonie en internet via dezelfde kabel te laten verlopen. Voorheen kon men alleen verbinding maken met het internet via de telefoonkabel. Hierdoor kon men niet meer bellen, wanneer men eenmaal verbinding had gemaakt met het internet. ADSL bood daarnaast een veel snellere internetverbinding dan men voorheen gewend was. Ook betaalde men voor de komst van het ADSL per uur of minuut voor de verbinding met internet. Zat men bijvoorbeeld tien minuten op internet, dan betaalde men hiervoor per minuut een bepaald bedrag. Met ADSL werd het mogelijk om continu in verbinding te staan met het internet, waardoor aanbieders vaste bedragen per maand vroegen. Om deze redenen wordt de introductie van ADSL ook wel gezien als een revolutionaire stap met betrekking tot internet.

Hoewel ADSL verbindingen tot het internet dus als revolutionair werden gezien, had men alsnog, om hier gebruik van te kunnen maken, een telefoonverbinding nodig. Daarnaast bleek de afstand tot de centrale van de aanbieder een nogal invloedrijke factor. Hoe verder men zich bevond van de centrale van waaruit de ADSL verbinding tot stand werd gebracht, hoe slechter men thuis verbinding had met het internet. Dit is voor mensen die ver weg wonen van de centrales van aanbieders natuurlijk erg vervelend.