Telecommunicatie

Telecommunicatie begrippen omschreven

Gepubliceerd op 01-04-2016

2016-04-01

5G

betekenis & definitie

5G staat voor de vijfde generatie van technologie binnen de mobiele telefonie. 5G biedt, in vergelijking met de voorgaande generatie 4G, een nog snellere verbinding met het internet.

Hoewel 5G op dit moment nog heel erg ver weg is, wordt er binnen sommige vakgebieden al gesproken over deze opvolger van het 4G netwerk. Wat 5G precies gaat bieden, is dan vooralsnog onduidelijk. Wel is het evident dat de razendsnelle internetsnelheden van 4G zullen worden overtroffen. Daarnaast zal waarschijnlijk het bereik van 5G mobiele telefonie een veel groter bereik hebben dan die van 4G.

Hoewel het nog lange van zeker is wat de precieze capaciteit wordt van het 5G netwerk, wordt volgende voorbeeld gebruikt om een beeld te schetsen. Het 3G netwerk, dat langzaamaan ruimte maakt voor het 4G netwerk, moet men zien als een enkele snelweg, waarin men hoge snelheden kan halen, maar langzamer moet rijden als het drukker wordt. Het 4G netwerk is meer een driesbaansnelweg. Ondanks drukte kan men hier redelijks snel doorrijden. Het 5G zou weer in de buurt komen van een zesbaansnelweg (of meer), waar vrijwel niemand meer hinder zou ondervinden tijdens de drukte.