Telecommunicatie

Telecommunicatie begrippen omschreven

Gepubliceerd op 01-04-2016

2016-04-01

4G

betekenis & definitie

4G staat voor de vierde generatie van mobiele telefoons, die in vergelijking met de voorgaande generatie (3G), in staat is om zeer grote bandbreedte te behalen. Hierdoor hebben 4G mobiele telefoons een sterke verbinding met het internet.

De mobiele telefonie heeft zich in de loop der jaren, met name vanaf het begin van de 21ste eeuw, in een razendsnel tempo ontwikkeld. Hierdoor hebben mobiele telefoons steeds meer capaciteiten, de programma’s (applicaties) die ze kunnen draaien zijn steeds zwaarder en ze hebben steeds meer mogelijkheden, ook met betrekking tot internetsnelheid. Het grootste verschil met de voorgaande generatie mobiele telefoons, 3G, is dat men met 4G nog sneller en stabielere verbinding heeft tot het internet. Hierdoor kunnen hoogwaardige programma’s worden gedraaid. Of bijvoorbeeld internetfilmpjes worden bekeken in de hoogste kwaliteit. 4G mobiele telefoons zijn de meeste recente generatie van mobiele telefoons.

Hoewel de voorganger van 4G, namelijk 3G, wereldwijd verspreid is, moet het 4G netwerk nog opkomen. Zo is Nederland sinds 2014 wel aangesloten op het 4G netwerk, maar maakt het overgrote deel van de bevolking nog steeds gebruik van het 3G netwerk. Veel smartphones, die momenteel worden gebruikt, zijn simpelweg nog niet in staat om gebruik te maken van het 4G netwerk.

Bij de introductie van het 4G netwerk in Europa was er enige controverse. Men vreesde voor de gezondheid van personen door de sterke straling die onderdelen en instrumenten van het 4G netwerk uitstoten.