Telecommunicatie

Telecommunicatie begrippen omschreven

Gepubliceerd op 01-04-2016

2016-04-01

3G

betekenis & definitie

3G staat voor de derde generatie van mobiele telefoons, waaronder de eerste smartphones, die in vergelijking met de voorgaande generatie (2G) in staat is om een stabiele verbinding met het internet te maken.

Met betrekking tot de ontwikkeling van mobiele telefoons wordt een onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde verschillende generaties. Elke nieuwe generatie mobiele telefoons heeft een hoger technologisch potentieel dan de voorgaande generatie. Mobiele telefoons uit de derde generatie, oftewel 3G, zijn in staat om een stabiele verbinding te maken met het internet. Zo kunnen 3G mobiele telefoons een grote bandbreedte halen, waardoor ze gemakkelijk data kunnen verzenden via het internet.

De eerste 3G mobiele telefoons werden aan het begin van de 21ste eeuw in gebruik genomen in Azië. Korte tijd hierna kwam het 3G netwerk ook naar Nederland. Sindsdien hebben vrijwel alle Nederlanders met een smartphone gebruik gemaakt van dit type netwerk. Hoewel in 2014 het 4G netwerk werd geïntroduceerd in Nederland, maakt de meerderheid van de inwoners nog steeds gebruik van 3G.