(Fr.: poids; Du.: Gewicht; Eng.: weight), de kracht die een ophanging of ondersteuning van een lichaam moet uitoefenen om de aantrekkende gravitatiekracht van een ander lichaam te compenseren; meer specifiek is dit aantrekkende lichaam de aarde.
Gewicht en zwaartekracht zijn alleen dan even groot als het lichaam ten opzichte van de aarde in rust is of zich eenparig rechtlijnig beweegt. In een lift die versneld omhoog beweegt, wordt een groter gewicht geconstateerd; is de versnelling naar de aarde toe gericht dan treedt een gewichtsafneming op. Bij een versnelling die gelijk is aan de versnelling van de zwaartekracht (zie Dynamica) wordt het gewicht zelfs nul (vrije val).De eenheid van gewicht is dezelfde als de eenheid van kracht, nl. de newton (symbool: N). Het gewicht van 1 kilogram op een bepaalde plaats is afhankelijk van de grootte van de versnelling van de zwaartekracht. Zo weegt 1 kilogram in Nederland en in België ca. 9,812 N. Vroeger gebruikte men de kilogramkracht (kgf) als eenheid, doch dit heeft weinig zin meer, nu de kgf gestandaardiseerd is op 9,80665 N, zodat 1 kilogram vrijwel nergens meer een gewicht van 1 kgf heeft.
Gewicht mag niet verward worden met massa, die aangeeft hoeveel materie het lichaam bevat: deze is voor een en hetzelfde lichaam overal even groot. Tegen de officiële regels in wordt massa in het dagelijks leven en zelfs ook nog dikwijls in wetenschap en techniek gewicht genoemd. De eenheid van massa is 1 kilogram.