(Fr.: colorants aziniques; Du.: Azinfarbstoffe; Eng.: azine dyes), kleurstoffen die de fenazine- of de fenazonium-groep bevatten.
De fabricage geschiedt door oxidatie van aromatische diaminen in een zure oplossing bij aanwezigheid van aromatische monoaminen, of door condensatie van aminoazoverbindingen en aromatische aminen.
De neutrale derivaten van fenazine, waartoe o.a. neutraalrood en neutraalviolet behoren, hebben geen grote industriële betekenis. Fenazoniumzouten daarentegen geven belangrijke kleurstoffen, in het bijzonder de derivaten van fenyl-fenazonium. Hierbij is een fenylgroep gesubstitueerd aan één der beide stikstofatomen. Naar gelang verder nog één, twee of meer aminogroepen in de beide andere benzeengroepen zijn gesubstitueerd, onderscheidt men aposafraninen, safraninen en indulinen. Uit kleurstoftechnisch oogpunt kan men de volgende indeling maken.
1. Basische kleurstoffen: hiertoe behoren mauveïne, de eerste in 1856 door Perkin op technische schaal bereide synthetische kleurstof, safranine, methyleen violet, indamineblauw, induline en nigrosine, laatstgenoemde twee in een in alcohol oplosbare vorm (zwarte schoensmeer);
2. Zure kleurstoffen: deze zijn het sulfonzuurderivaat van bovengenoemde kleurstoffen; de belangrijkste zijn induline en nigrosine in de in water oplosbare vorm (stempelkussens, zijde, wol).