Anchoring betekenis & definitie

Het anchoring effect, ook bekend als het referentie-effect, is een term toegekend aan het verschijnsel dat irrelevante informatie gebruikt wordt als referentie om een onbekende waarde in te schatten.

Het anchoring effect vindt automatisch plaats wanneer mensen besluiten moeten vormen of een onbekende waarde van iets moeten inschatten. Wanneer men niet veel kennis heeft over hetgeen waarover een besluit gevormd moet worden, raadpleegt men automatisch alle informatie die men op dat moment over datgene beschikt, zelfs als deze informatie voor het vraagstuk niet relevant is.

De marketingsector kan profiteren van het onvermijdelijke anchoring-effect. Goede marketing kan consumenten namelijk onbewust beïnvloeden door een referentiekader te creëren. Een voorbeeld daarvan is het weergeven van de adviesprijs van een product die aanzienlijk hoger is dan de daadwerkelijke verkoopprijs. Dat geeft consumenten het gevoel te besparen bij aanschaf van het product in kwestie.

Aangezien anchoring onvermijdelijk is en vrijwel altijd wordt toegepast, is het belangrijk om productassortimenten en -prijzen naar die kennis te structureren. Er bestaan wel enkele aandachtspunten voor het toepassen van anchors:

Ten eerste moet er rekening worden gehouden met de doelgroep. Wanneer de doelgroep cognitief op een hoog niveau zit, zal hij minder snel onbewust beïnvloed worden tot het aanschaffen van producten. Deze doelgroep is zich bewust van de intentie van de marketingstrategie. Dit geldt ook voor doelgroepen die goed bekend zijn met de gepromote producten.

Ten tweede is het belangrijk om de anchorprijs realistisch te houden. Zo kan er vermeden worden dat consumenten zullen anchoren over of tussen andere eigenschappen dan de prijs.

Gepubliceerd op 15-02-2016