Susanne Geuze

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-04-2015

2015-04-14

Vegetariër

betekenis & definitie

Een vegetariër is iemand die geen vlees of vis eet. Dit is meestal een principiële keuze. Er zijn verschillende soorten vegetarisme, afhankelijk van of men ook ei en zuivel uitsluit in het dieet.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen vegetarisch te eten. Gezondheid en dieren- en milieuwelzijn behoren tot de belangrijkste argumenten. Sommige mensen keren zich tegen de misstanden in de bio-industrie en besluiten daarom te stoppen met het eten van vlees. Anderen hechten meer aandacht aan de (negatieve) invloed die dierlijke producten zouden kunnen hebben op hun lichaam.

Binnen de vegetariërs zijn diverse groepen te onderscheiden. Ovo-vegetariërs eten wel ei, maar geen zuivel. Lacto-vegetariërs eten wel zuivel, maar geen ei. Lacto-ovo-vegetariërs eten zowel zuivel als ei. Mensen die helemaal geen dierlijke producten eten en dus puur plantaardig leven, worden veganist genoemd. Er zijn ook vegetariërs die wel vis eten, de zogenaamde pescotariërs. Een relatief nieuw begrip in Nederland is de zogenaamde 'flexitariër', iemand die slechts enkele malen per week vlees eet.

Binnen sommige religieuze stromen wordt een vegetarisch dieet aangemoedigd of zelfs verplicht. Zo eten veel boeddhisten vegetarisch vanuit de gedachte dat men respect moet hebben voor alles dat leeft. Een veelgehoorde kritiek op het vegetarisme is dat men onvoldoende voedingsstoffen zou binnenkrijgen. Het gaat dan met name om vitamine B12, dat uitsluitend aanwezig is in dierlijke producten. Om deze reden slikken vegetariërs vaak vitamine-B12-supplementen.