Stephan Lam

Social strategist Microsoft Nederland

Gepubliceerd op 04-10-2015

Clickbait

betekenis & definitie

Een link naar een artikel op internet dat een titel draagt die opvallend is, nieuwsgierigheid opwekt, vaak overdreven is en meestal controversieel, zodat er zoveel mogelijk lezers op zullen klikken.

Clickbaits op internet zijn vooral bekend geworden door nieuws- en entertainmentsites als Huffington Post, Buzzfeed, Gawker en Upworthy. Met het inzetten van clickbaits spelen ze in op de nieuwsgierigheid van mensen. Deze wordt vaak geactiveerd door een cruciaal deel van de boodschap te vervangen door een vagere beschrijving. Een voorbeeld. Gitarist The Edge van U2 stapt per ongeluk van het podium en valt tussen het publiek. Een clickbait zal The Edge het liefst vervangen door "een van de grootste rocksterren ooit" en het ongelukje zal eerder beschreven worden als "blunder" of "grootste misstap in zijn carriere".

Vaak levert een clickbait veel bezoekers op een bepaalde pagina op. Echter, de drop-off rate is zeer hoog. Oftewel: de bezoeker is zo weer verdwenen van de pagina, omdat deze snel doorheeft dat de content niet is zoals hij of zij heeft verwacht.

Regelmatig is de informatie van een clickbait afgeschermd, zodat een gebruiker eerst gegevens moet achterlaten of een Facebookpagina moet liken voordat hij of zij de achterliggende informatie kan lezen.